She did it again *****

Als iemand zegt ‘Queen of Crime’, weet iedere lezer zonder nadenken dat hiermee de wereldberoemde Amerikaanse thrillerauteur Karin Slaughter wordt bedoeld. In twintig jaar tijd heeft zij het gepresteerd om evenzoveel bestsellers uit te brengen. Wereldwijd zijn haar boeken meer dan 35 miljoen keer over de toonbank gegaan in 120 landen.

Ieder jaar, bijna traditioneel in de maand juni, kijken de Dutchies en de Flemmies, reikhalzend uit naar weer een nieuw avontuur. Dit jaar verscheen Verzwegen, het tiende deel in de Will Trent-serie.

Acht jaar geleden werd in een bos het lijk gevonden van een studente. Uit onderzoek is gebleken dat zij op een gruwelijke wijze werd vermoord terwijl zij aan het hardlopen was. De dader werd veroordeeld en zit zijn straf uit. Maar als een volkomen vergelijkbaar misdrijf wordt gepleegd heropenen Will Trent en Sara Linton de zaak. Lukt het dit duo om de zaak op te helderen voordat de moordenaar kans krijgt opnieuw toe te slaan?

Het sterke punt aan de thrillers van Slaughter is dat zij de lezer telkens weer op een onverwachte en originele wijze om de tuin weet te leiden. Ook in Verzwegen zitten een groot aantal van deze plotwendingen. Zonder uitzondering zijn ze verrassend en ook bijzonder geloofwaardig. Het realisme straalt van het verhaal af. De ontknoping is fantastisch uitgewerkt en alle opgeworpen vragen worden beantwoord, waarna de lezer het boek met een tevreden gevoel kan dichtslaan om vervolgens uitgebreid na te genieten.

Naast de krachtige wijze waarop Slaughter haar verhalen vertelt, is het voor de fans ook ieder jaar weer een genoegen de personages te ontmoeten. De gezagstrouwe Wil, de eigenzinnige, temperamentvolle Sara en Lena met haar nare eigenschappen zijn slechts enkele voorbeelden waar de Slaughter-liefhebbers telkens weer met volle teugen van kunnen genieten en ook dit jaar worden ze zeker niet teleurgesteld. In Verzwegen komt met name Will ijzersterk uit de verf.

Het boek is dus op meerdere manieren te lezen en de vele verschillende verhaallijnen maken de Slaughter-thrillers daarom geschikt voor een breed lezerspubliek. Zelfs als je geen thrillerliefhebber zou zijn, kom je met haar boeken zeker ook aan je trekken. Wel is het zo dat je tegen de directe en expliciete schrijfstijl opgewassen moet zijn.  

Ja, het is het tiende deel in deze serie, maar op geen enkel moment heb je als lezer het gevoel dat de formule uitgewerkt raakt.  Het blijft ongelooflijk knap als een auteur met de regelmaat van de klok een tot in de puntjes verzorgd boek op de markt brengt. En het goede nieuws is dat Slaughter onlangs verklaarde dat daar voorlopig ook nog geen einde aan komt. Next year the Queen of Crime will do it again!