
Britta Mahler is cold case expert bij de FBI, als ze bij een mislukte inval een trauma oploopt en daarna terugkeert naar haar geboorteplaats Missoula. Daar wordt haar gevraagd de dood van een jonge vrouw te onderzoeken, vooral vanwege de opvallende overeenkomsten met zaken uit het verleden.
Britta raakt in een uiterst mysterieuze zoektocht verzeild, waarbij ze het dagboek van haar oudoom Otto Mahler vindt. Hij blijkt een schimmige rol te hebben gespeeld aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Waarom is een machtige organisatie opeens wel heel erg geïnteresseerd? En bovenal, wat moet er uit die tijd geheim blijven?
Fedor de Groot is zo langzaamaan geen onbekende auteur meer in de thrillerwereld. Missoula is zijn derde thriller na SØnderho (2021) en Novitsjok (2022), alle uitgegeven door Godijn Publishing.

De stijl van deze auteur kenmerkt zich door een hoog actiegehalte, waarbij alles uit de kast wordt gehaald. Hij blijkt in Missoula in staat een groot deel van het Amerikaanse politie-apparaat op te trommelen om tot de oplossing van de door hem geschapen mysteries en problemen te komen. En dat doet hij vakkundig… Het is duidelijk zichtbaar dat De Groot zijn huiswerk tot in de puntjes heeft gedaan. Dat maakt het verhaal geloofwaardig en dit kan de liefhebber van het genre slechts tot tevredenheid stemmen.
Aan spanning ontbreekt het in de verhalen van De Groot, zoals gezegd, niet. Wel is de vraag of het af en toe niet wat heel veel van het goede is wat mij betreft legitiem. Er vindt vaak zo veel tegelijkertijd plaats dat het niet ondenkbaar is dat de lezer figuurlijk zou kunnen verdrinken in de hoeveelheid informatie en actie. Natuurlijk klopt het tegenargument dat de thrillerfan graag uitgedaagd wordt, maar dan moet deze zich er wel van bewust zijn dan Missoula geen verhaal is dat ontspannen in een middagje strand te lezen is. En ja, voor wie bereid is de tijd te nemen voor dit boek is de beloning groots.
Wanneer namelijk aan het eind de grote hoeveelheid puzzelstukjes in de ontknoping samenkomen, is er wel degelijk sprake van een mooi en origineel geconstrueerd kunstwerk. Dit is zeker geen dertien-in-een-dozijnboek en met Missoula heeft Fedor de Groot zijn naam wat mij betreft definitief gevestigd. Het is nu even afwachten in welke stad of streek het volgende avontuur zich gaat afspelen.
(Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor het ter beschikking stellen van het ebook.)