Less would be more

Een schrijver wordt door zijn uitgever gevraagd om een fantasyroman te schrijven die in de smaak valt bij een groot publiek. Hij neemt zijn intrek in een eeuwenoud watermolencomplex in Frankrijk. Daar verdiept hij zich in de lokale Keltische mythen en legenden. De realiteit haalt hem echter al snel in, als hij ontdekt dat ook de recente geschiedenis van de streek zo z’n geheimen heeft.

Frans van der Eem is voor de volgers van schrijfwedstrijden geen onbekende. Hij heeft al vele publicaties op zijn naam staan. Met Maaiveld toont hij opnieuw zijn kenmerkende kwaliteiten door met exact de juist gekozen woorden, in een unieke stijl, een geloofwaardig en spannende setting neer te zetten. Ook is het zijn liefde voor geschiedenis duidelijk aanwezig.

Met behulp van al deze elementen wordt een technische uitstekende vertelling neergezet, al moet Van der Een ervoor waken niet in de valkuil van de overdaad te verzanden. Op sommige momenten krijgt de lezer zoveel informatie ‘voor de kiezen’ dat het risico de kern kwijt te raken aanwezig is. Dat neemt niet weg dat door de schrijfstijl absoluut een prettige leesbaarheid wordt bereikt, meder door de juiste afwisseling van mooie actiescènes en relatief rustige fragmenten, waar je even op adem kunt komen.

‘Eveline schudt wild met haar hoofd als de kraaien steeds brutaler dichterbij hippen. De vogels deinzen even terug. Het duurt echter niet lang of de eerste kraai pikt naar haar ogen. Eveline trekt net op tijd haar hoofd opzij. De glanzende snavel bijt diep in haar jukbeen. Bloed stroomt langs haar wang en drupt op de grond. Een rauwe brul ontsnapt aan haar keel. De kraai fladdert verschrikt weg.’

De invulling van het thema in de novelle is misschien niet uniek te noemen, maar wel goed en natuurlijk verwerkt. In ieder geval is het duidelijk hoe het thema een centrale rol speelt en zeker niet geforceerd is ingebakken. In Maaiveld druipt het plezier van de auteur in het schrijven er letterlijk vanaf; al het cliché ‘less is more’ iets om over na te denken voor een volgende gelegenheid. Dit zal (gelukkig) op zeker niet de laatste keer zijn dat we van een verhaal van deze rasverteller kunnen genieten.

Stijl                        8.5
Personages        8.0
Originaliteit        8.0
Leesplezier        8.0

Gemiddeld:       8.125/10