Mooi verhaalidee, te weinig inlevingsmogelijkheden

Vera van Beers is met haar novelle Als de waarheid sterft een van de winnaars van de schrijwedstrijd Zwarte Sneeuw. Het leven van Janna komt van de ene op de andere kop zijn kop te staan als haar zus en zwager dodelijk verongelukken. Als Janna een anonieme brief ontvangt met een bijzondere boodschap, reist zij ogenblikkelijk af naar de Ardennen, naar de plek waar het ongeluk plaatsvond. Was het wel een ongeval? En welke rol speelt een familiegeheim?

Als de waarheid sterft is in de eerste plaats een psychologisch thriller. Allesbepalend zijn de verhoudingen binnen de familie en de gevoelens die hiermee gepaard gaan. De verhaallijnen zijn keurig uitgewerkt, de geloofwaardigheid is geen punt van de discussie en ook de uiteindelijke ontknoping steekt mooi in elkaar.  Op basis van dit punt is het terecht dat Vera van Beers een plek in de top van deze wedstrijd heeft gekregen.

Maar daar waar de verhaallijnen het geheel optillen, kan dat helaas niet worden gezegd van de personages. Hoewel iedere lezer het gevoel van Janna zal begrijpen, blijven zij en ook haar tegenspelers in dit verhaal te vlak. De echte rauwe pijn van de omstandigheden komt onvoldoende binnen en dat is feitelijk doodzonde.

Wel is ook in deze novelle het thema Zwarte sneeuw op een mooie en originele manier verweven. Dit verdient zeker een compliment.

Als de waarheid sterft zal bij de plezierlezer zonder twijfel zorgen voor het nodige leesgenot. Het is dan ook absoluut geen slechte bijdrage, maar er had naar mijn idee meer gevoel ingelegd moeten worden om te kunnen spreken van een echte topper.

Stijl:                             8.0
Personages:           5.5
Originaliteit:            7.0
Leesplezier:            8.0

Gemiddeld:              7.125