André van Butsel verstaat het kortverhaal

De dakloze Robin Vermeer zwerft door omstandigheden al zeven jaar rond door de straten van Barcelona als hij bij toeval in een krant leest dat zijn familie hem dood wil laten verklaren. Dat laat hem geen andere keuze dan terug te keren naar zijn geboortestad Gent. Daar zal hij moeten afrekenen met zijn familie en spoken uit zijn verleden. Gemakkelijk wordt het hem niet gemaakt en ook veel tijd heeft hij niet. Zal het hem lukken de strijd tegen de juridische molen te winnen en af te rekenen met de geschiedenis?

De Vlaming André van Butsel (1957) toont met De straatbewoner, zijn inzending aan de verhalenwedstrijd Zwarte sneeuw, aan de kunst van het kortverhaal tot in de finesses te beheersen. Vanaf de eerste alinea is er een rasverteller aan het woord, voor wie maar een ding lijkt te tellen en dat is de lezer behagen met mooie vertellingen. Met De straatbewoner slaagt hij zonder meer hier in deze missie.

De verhaalopbouw vanuit de verschillende perspectieven is technisch optimaal uitgewerkt. We leren Robin goed kennen, maar ook de uitwerking van de andere personages, is uitstekend. De lezer krijgt op de juiste momenten de juiste hoevellheid informatie voorgeschoteld om geboeid te blijven lezen, waarmee gelijk de grootste kracht van Van Butsel is benoemd. De ontknoping is verrassend, maar wel passend bij de rest van het verhaal. Er blijven geen open eindjes hangen, waardoor je niet anders kan dan met een tevreden gevoel terugkijken op een prachtige leeservaring.

Naast de spanning weet Van Butsel door de diepere thematiek ook stof tot discussie te genereren. Daar waar het gaat over bijvoorbeeld familiebanden wordt voer discussie gepresenteerd zonder dat er een oordeel wordt geveld. Dat mag c.q. de lezer zelf doen. Een compliment om dit alles in ongeveer 80 pagina’s te bewerkstelligen, is op zijn plaats.

Tot slot is ook in deze novelle het thema Zwarte sneeuw op een heel natuurlijke manier verwerkt. Maar daarmee verdient Van Butsel nog niet de prijs van originaliteit.

De straatbewoner is van een zodanig hoog niveau dat het naar mijn mening een plek had verdiend in de bundel Zwarte sneeuw. Van de negen komt deze novelle voor mij op plek 2.

Stijl                  9.0
Personages      9.0
Originaliteit       9.5
leesplezier        9.5

Gemiddelde     9.25/10