Spanning in een kubieke meter

Stel jezelf eens voor dat je wakker wordt en het blijkt dat je je in een afgesloten kist bevindt, ergens diep onder de grond… Het overkomt de bij velen geliefde Meester Peter in Als het licht verdwijnt, de thrillernovelle van Maartje Cooijman.

Wat zou jij doen…?

Peter komt al heel snel tot de conclusie dat er voor hem maar een weg is om te ontsnappen uit zijn benarde positie. Een route met uiterst pijnlijke en confronterende momenten. Gaat het hem lukken deze beproeving te doorstaan?

Het eerste wat opvalt bij het lezen van Als het licht verdwijnt is de filmische schrijfstijl, waarmee Maartje Cooijman de lezer laat meekijken in de kist onder de grond. Al heel snel wordt pijnlijk duidelijk gemaakt wat claustrofobie met een mens kan doen. De angstgevoelens van Peter spetteren bijna letterlijk uit je e-reader. Wie er gevoelig voor is, moet gegarandeerd regelmatig het zweet van het voorhoofd deppen.

De technische uitwerking van het personage stemt tot tevredenheid. De lezer krijgt stukje bij beetje een steeds beter beeld van de Meester. Als het plaatje uiteindelijk compleet is, krijgt het verhaal daardoor een bijzondere diepere laag, uitmondend in een heftig eind. Toch laat Cooijman ruimte aan de lezer een eigen mening over de gebeurtenissen en het gevoelige thema te vormen. Een ietwat ‘rondere’ uitwerking van de bijpersonages had het geheel extra volmaakt gemaakt.

In het verhaal komt het thema ‘Zwarte sneeuw’ op een bijzonder subtiele, creatieve manier terug. Heel natuurlijk en zeker niet geforceerd.

Hoewel de geloofwaardigheid van dit verhaal hier en daar misschien een beetje twijfelachtig is, kan zonder voorbehoud worden gesteld dat Als het licht verdwijnt terecht een plekje heeft gekregen in de top van deze verhalenwedstrijd. Mijn kennismaking met de schrijfster Maartje Cooijman smaakt naar meer!

Stijl:                       8.5
Personages:      7.5
Originaliteit:       8.0         
Leesplezier:       9.0

Gemiddelde:     8.25 / 10