Degelijke afsluiting van een trilogie

(tekst: D. van Heumen)

Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger en -recensent van Noorwegen.

Na Het meesterwerk en Hartenbreker is Dodemanstango het derde deel van zijn trilogie met Viljar Ravn Gudmundsson en Lotte Skeisvoll in de hoofdrol.

In Scandinavië worden zijn boeken inmiddels uitgegeven door Glydendal, een van de meest prestigieuze uitgevers van Noorwegen. Zijn boeken verschijnen in zo’n 20 verschillende landen.

Journalist Viljar Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll hebben samen een moord in de doofpot gestopt. Ondanks hun knagende geweten, denken ze er mee weg te komen. Maar dan wordt er een onschuldige man verdacht en later opgepakt voor dit delict. Tegelijkertijd vinden er In Haugesund gruwelijke moorden plaats. De slachtoffers hebben allemaal een ding gemeen, zij sterven door hun grootste angst. Viljar en Lotte gaan op onderzoek uit en proberen erachter te komen wie het op deze mensen gemunt heeft en waarom?
En kunnen ze zelf wel buiten schot blijven wat betreft die oude moord?

Veel vragen waar de lezer hopelijk antwoord op krijgt in dit laatste deel van de reeks.

Het was even wennen nu aan de schrijfstijl doordat er dit keer een ‘’ levende” dode man als personage werd opgevoerd.

De auteur weet de lezer desondanks al snel weer mee te slepen in dit nieuwe Scandinavisch avontuur. De plot is niet eenvoudig en voor veel mensen zal het einde van deze trilogie waar veel mensen naar uitgekeken hebben wat teleurstellend zijn.

Ook het nawoord van de auteur, dat we eigenlijk allemaal 3 boeken vol clichés hebben gelezen, is een beetje een lange neus naar de lezers toe en dat is ergens wel jammer.

Na het geweldige deel 1, Het Meesterwerk, en het wat tegenvallende deel 2 Hartenbreker is deze, Dodemanstango, dan wel iets beter dan deel 2 maar het niveau van deel 1 Het meesterwerk wordt niet meer gehaald met deze delen.

Toch weet de auteur de lezer een paar aangename uurtjes leesplezier te schenken.

Voor dit slotstuk, Dodemanstango geef ik afgerond 4* Ik blijf benieuwd naar zijn volgende boeken.