Puur leesgenot *****

Hoewel wij niets tastbaars meer kunnen delen,
ben je toch zo heel dichtbij.
Jouw subtiel aanwezig zijn,
maakt een uitverkoren mens van mij.

Met deze opmerkelijke strofe uit een van haar eigen gedichten valt Hilda Spruit (1961) in haar nieuwe boek Verschijningen gelijk met de deur in huis. De aandacht in deze (prima als standalone te lezen) opvolger van haar succesvolle debuut Geestverwanten uit 2016 is gelijk getrokken. Het is een begin dat staat als een huis.

In Verschijningen volgen we opnieuw de paranormaal begaafde tiener Merthe. Een jaar na haar vorige avontuur voelt haar gave steeds meer als een vloek. Ze heeft er zodanig veel last van dat ze een ervaren medium opzoekt, in de hoop hulp te vinden. Juist tijdens dit bezoek ziet ze een foto van een vermist meisje. Het wordt haar duidelijk dat het hebben van en het omgaan met haar zesde zintuig geen keuze is. Samen met haar vriendinnen stapt zij in een gevaarlijk avontuur met het doel het meisje terug te vinden. Maar zal haar dat lukken? En welke belangrijke levensinzichten worden haar gaandeweg duidelijk?  

Dat Hilda Spruit een uiterst fijne manier van schrijven en vertellen heeft, wisten we eigenlijk al sinds Geestverwanten een aantal jaren geleden het levenslicht zag. En ook in Verschijningen is dit bepaald niet anders. Het toegankelijke taalgebruik in combinatie met een sublieme opbouw van de spanning in het verhaal staat garant voor een potentieel groot lezerspubliek. Want hoewel dit boek in de markt is gezet als een young adult, krijgt ook de wat oudere lezer een garantie van leesplezier voorgeschoteld.

Verschijningen is nadrukkelijk niet alleen een spannend verhaal. Er worden door Spruit heel subtiel, maar duidelijk aanwezig, een aantal thema’s opgediend, welke meer dan genoeg stof tot nadenken geven. Wat echt ontroerend is, is de manier waarop zichtbaar wordt waartoe jezelf ontdekken en openstaan voor anderen kan leiden. In de ontknoping wordt dit letterlijk pijnlijk voelbaar. De wijze waarop dit alles door de auteur is gedaan, zorgt ervoor dat het geheel naar een ongekend hoog niveau wordt getild.

De fysieke uitvoering van het boek verdient een speciale vermelding. Niet alleen de cover is heel bijzonder, maar ook de wijze waarop het is gebonden is echt mooi. Verschijningen is niet alleen een genot te lezen, maar zeker ook om naar te kijken en het vast te houden.

Zoals bekend won Hilda Spruit in 2016 de Jonge Jury Debuutprijs. Dat schept natuurlijk verwachtingen voor nieuwe boeken. Deze verwachtingen zijn meer dan waargemaakt en als deze auteur op deze wijze aan de weg blijft timmeren, zal het zeker niet bij deze ene prijs blijven. Verschijningen is een boek waar iedere auteur apetrots op zou moeten zijn.