Het jaarlijkse leesfeest voor kinderen begint vandaag

(tekst: Karin Hazendonk)

De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende ‘week’ van tien dagen in september en oktober (voorheen acht dagen in oktober en november) ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek.

Sinds 1962 heeft iedere Kinderboekenweek een eigen thema. Was dit van 1962 tot 1964 nog de titel van het Kinderboekenweek-boek, in 1965 werd er een echt thema (Kind en de dierenwereld) gekozen.

Er zijn al heel wat leuke thema’s de revue gepasseerd. Onderwerpen die kinderen aanspreken zoals bijvoorbeeld in 1986 ‘Boeven’, in 1996 ‘Heksenketel’ en in 2011 boeken over superhelden.

Het thema van de Kinderboekenweek 2020 is ‘En toen’. Boeken die de geschiedenis tot leven brengen. Lezen over dinosaurussen, Egyptische farao’s of moedige ridders uit de Middeleeuwen. Alles kan.

Het Kinderboekenweekgeschenk® 2020 wordt geschreven door Arend van Dam (1953, Maassluis). Zijn eerste boek: ‘Het Pietenboek’ werd uitgegeven in 1989 en hij heeft inmiddels meer dan 100 boeken op zijn naam staan.

Boeken-en-Meer gaat uitgebreid aandacht besteden aan de Kinderboekenweek. Omdat we veel leeftijdscategorieën aan bod willen laten komen, gaan we nu snel van start met een ontzettend mooi prentenboek.

De kleine schatzoeker is geschreven door Dani van Doorn en de illustraties zijn van Ilaria Conalbi. Het boek telt 31 pagina’s (voor)leesplezier en wordt uitgegeven door Uitgeverij Eigenzinnig.

Als Nora vraagt waarom haar ouders zoveel gereisd hebben, antwoorden ze:

“Om een schat te zoeken.”

Nieuwsgierig geworden reist Nora zelf de wereld over om overal te onderzoeken wat de schat is van de dieren die daar leven.

Maar wat nu de schat is van haar ouders …

Boeken-en-Meer reist mee met Nora om de schat te zoeken…..