Krachtig verhaal, mede door subliem vertaalwerk ****

Aan het einde van de jaren ’30 van de vorige eeuw, vlak voordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, vieren een aantal persoonlijkheden uit de Joodse onderwereld in Warschau hun hoogtijdagen. In die setting speelt het verhaal De Koning van de Silezische auteur Szczepan Twardoch (1979) zich af.

Een van de kernpersonages en verteller van het verhaal Moisje Bernstein, alias Mosjee Inbar, is er getuige van als zijn vader door de jonge talentvolle bokser Jakub Shapiro wordt opgepakt en letterlijk aan zijn baard wordt afgevoerd. Shapiro is de vertrouweling van Jan ‘Peet’ Kaplica, feitelijk de Godfather van de stad. Moisje, inmiddels onder de hoede van Shapiro, maakt op deze manier van dichtbij de opkomst van het nationaal-socialisme mee. Als de aanhangers van deze groep een staatgreep willen plegen, schuiven ze Kaplica een politieke moord in zijn schoenen. Kaplica wordt opgepakt en afgevoerd naar Bereza Kartuska, een strafkamp dat opvallend veel gelijkenissen vertoond met de latere concentratiekampen. Shapiro neemt het roer over, waarbij Moisje hem als een soort schaduw en waarnemer volgt. Hij ziet hoe Shapiro enerzijds een verhouding begint met de de dochter van de officier van justitie en anderzijds zijn vrouw en kinderen moet beschermen tegen de toenemende jodenhaat. Maar wie is nou eigenlijk Moisje?

De schrijfstijl van Twardoch laat zich het best samenvatten met de woorden pakkend en filmisch. Vanaf het moment dat de lezer het verhaal in wordt gezogen, is het moeilijk het boek weg te leggen. De gebeurtenissen raken gegarandeerd de nieuwsgierigheidsknobbel. Heel langzaam en voorzichtig, maar nooit saai, ontrollen de feiten zich tot een kloppend geheel. Juist deze manier van schrijven maakt het verhaal zo krachtig, omdat alle beschreven details een reden hebben en bijdragen aan het feit dat het relaas zich als een geschreven film laat lezen.

Naast dat dit verhaal spannend is, nieuwgierig maakt en krachtig wordt verteld, zet de auteur zijn lezers ook aan het denken. Het kernthema in het verhaal is de vraag wat waar is en wat niet. Dat thema komt op verschillende manieren en op verschillende plekken in het verhaal steeds terug. Dat geeft de lezer een mogelijkheid zelf een aantal vragen te beantwoorden, welke door de auteur bewust worden opgeworpen, maar begrijpelijkerwijs niet worden beantwoord. Dit geeft het boek een absolute meerwaarde.

Een ander punt, waarvoor Twardoch een pluim verdient is zijn gebruik van de tijd in het verhaal. Heel geraffineerd laat hij Moisje binnen een alinea getuige zijn van een situatie in  het café van Ryfka en vervolgens ratelt hij zestig jaar later op zijn typemachine in Tel Aviv. Er zijn maar heel weinig schrijvers die dat op deze manier voor elkaar weten te krijgen zonder dat het storend is.

Naast de auteur verdient ook Charlotte Pothuizen, de vertaalster van dit boek, de loftrompet.  Door haar vertaling is de situatie van de Joodse onderwereld in de aanloop naar de grootste catastrofe in hun geschiedenis voor een veel breder publiek bereikbaar geworden en beschikbaar gekomen. Het is dan ook te hopen dat zij het tweede boek van Sczepan Twardoch op even sublieme wijze onder handen mag nemen.

Een paar uurtjes leesplezier

Tekst: Karin Hazendonk

Auteur:

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party, n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Sindsdien heeft ze 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van chicklit naar steeds donkerder romans naar psychologische thrillers.

Samenvatting:

Als Joey samen met haar man Alfie terugkeren naar Bristol logeren ze voorlopig bij haar broer Jack en zijn vrouw Rebecca.

Twee huizen verderop woont Tom Fitzwilliam met zijn vrouw en zoon. Tom is directeur van de plaatselijke school en door zijn knappe uiterlijk valt niet alleen Joey als een blok voor hem. Hij wordt ook door de meisjes op school aanbeden.

Tom is echter niet de man die hij lijkt te zijn en geheimen worden langzaam maar zeker ontrafelt.

Mijn leeservaring:

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven vertelt. Het leven van Joey en haar obsessieve verliefdheid op Tom komt nadrukkelijk aan bod. De scholieren Jenna en Bess, evenals de zoon van Tom, Freddie vertellen hun verhaal. Toch is het Tom Fitzwilliam die de hoofdrol voor zich opeist.

De schrijfstijl van Lisa is eenvoudig en dat maakt het boek prettig leesbaar. Korte hoofdstukken die uitnodigen om nog even verder te lezen. De talrijke personages maken het soms wat onoverzichtelijk, vooral omdat Lisa Jewell soms iets te uitgebreid over de levens van haar personages wil vertellen. Lang niet alles is ter zake doende en dat haalt voor mij de vaart uit het verhaal.

Zijdelings snijdt Jewell nog het onderwerp Asperger aan, waaraan Freddie, de zoon van Tom blijkt te lijden. Dat zou het soms wat vreemde gedrag van de jongen moeten verklaren, maar dat had voor mij geen toegevoegde waarde. Het was eerder een uit de lucht gegrepen aandoening, omdat de jongen zich in het verhaal doorgaans als een redelijk normale puber gedraagt. Een jongen met onzekerheden en zijn eigenaardigheden.

Het plot is goed opgebouwd en is Jewell in staat om de lezer een aantal keren op het verkeerde been te zetten. Het boek krijgt het stempel psychologische thriller, maar dat was het voor mij niet helemaal. Er zat niet overdreven veel spanning in en had niet vermogen om onder mijn huid te kruipen. Een spannende familieroman zou de lading beter dekken.

Anderzijds heb ik het verhaal met plezier gelezen. Het plot was toch net even anders dan ik verwachtte. 3,5 ster

Tijdloos en uniek

‘Requiem voor de misdaadroman’

Alleen al door deze gekozen ondertitel wordt duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een dertien-in-een-dozijnverhaal. Dürrenmatt (1921-1990) heeft dan ook zeker niet de bedoeling om met De belofte (oorspronkelijk: Das Versprechen, 1958) een standaardthriller te schrijven.

Het boek begint met een aanklacht tegen het simplisme, waarmee thrillerschrijvers de lezer een beeld van de werkelijkheid voorschotelen. Om dit kracht bij te zetten vertelt een oud-commissaris van politie aan een schrijver het verhaal van commissaris Mätthai, die zijn erewoord geeft aan de ouders van een op een afschuwelijk vermoord meisje dat hij de dader zal vinden. Door zijn erewoord raakt Mätthai obsessief betrokken bij de zaak. Hierdoor gebruikt hij heel discutabele opsporingsmethoden met als gevolg een apotheose die de genoemde aanklacht inderdaad handen en voeten geeft.

Met De belofte is inderdaad een uniek product, 60 jaar na het verschijnen van het origineel, uitgebracht. Het is geen verhaal voor degene die zit te wachten op knallende kogels en vloeiend bloed. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door de sublieme manier, waarop de auteur de lezer laat nadenken over werkelijkheid en fictie. Dat doet hij op verschillende manieren. Soms heel duidelijk als de oud-commissaris zegt: ‘…om eerlijk te zijn, ik heb nooit veel opgehad met misdaadromans en het spijt me dat u zich daar ook mee bezighoudt. Tijdverspilling.’ Op andere momenten veel subtieler, zoals bij ontknoping. Helaas kan ik hierop, op deze plek, niet verder ingaan in verband met spoilergevaar. Het is de moeite waard om dit einde zelf te gaan beleven.

Door het absoluut unieke karakter en de sublieme invalshoeken van deze misdaadroman is dit een absolute aanrader voor iedere lezer, die zich interesseert voor rol van de misdaad(-roman) in het dagelijkse leven. Het is zeker geen eenvoudig boek. Het is een tijdloos verhaal om te lezen, te herlezen en om door te vertellen tot in lengte van jaren. Dürrenmatt verdient postuum grote bewondering voor deze nalatenschap.

Wie treft het noodlot het hardst? *****

Hoewel het een aantal jaren wat stil is geweest rondom auteur Marlen Visser (1968), heeft zij zeker niet stilgezeten. En het resultaat van deze periode verscheen onlangs bij uitgeverij Prometheus in de vorm van een nieuwe thriller met de titel Noodlot.

Centraal in Noodlot staat de vraag wat de gevolgen zijn als in een klein dorp met slechts een postcode de hoofdprijs van de Postcodeloterij valt? Wat gebeurt er met de winnaars en wat met de verliezers? Dat is een vraag die journaliste Evy Benders wil beantwoorden als in het slaperige dorpje Vierschoten op een dag de rode truck van de loterij binnenrijdt. Toevallig woont haar oom Victor in Vierschoten. Hoewel het contact de laatste jaren wat verwaterd is, biedt hij haar de mogelijkheid bij hem in te trekken om te kunnen werken aan haar artikel. Maar al snel blijkt dat niet iedere inwoner gediend is van haar ‘bemoeienissen’. Een gebeurtenis uit het verleden blijkt de gemoederen stilzwijgend bezig te houden. Welke Vierschotenaar heeft wat te verbergen en lukt het Evy om de zaak zonder al te veel schade aan te richten op te helderen?

Het is algemeen bekend dat Marlen Visser naast auteur ook schrijfcoach is. En in Noodlot is dat vanaf pagina 1 te merken aan de vlotte en meeslepende schrijfstijl. In helderen zinnen wordt de lezer het verhaal ingetrokken. De broeierige spanning in Vierschoten is letterlijk voelbaar. De beschrijvingen van de omgeving en de inwoners maken het mogelijk dat de lezer door de letters heenleest en het verhaal kan volgen alsof het film betreft.

De personages zijn zonder uitzondering relevant voor het verhaal. Ze vullen elkaar op een geweldige manier aan, juist omdat ze zo verschillend zijn. Marlen Visser zorgt er daadwerkelijk voor dat deze verschillende karakters samen de kracht van het verhaal versterken. Evy kan niet zonder haar oom, Manuel kan beslist niet gemist worden en ook Cécile speelt op haar manier een unieke rol. Bij elkaar niets dan lof hiervoor.

Hoewel Noodlot in zijn geheel een topthriller genoemd kan worden, is het hoogtepunt te vinden in de ontknoping. Door de steeds verder oplopende spanningen, meerdere unieke plotwendingen en de sublieme originaliteit ervan, is de conclusie gerechtvaardigd te spreken van een verhaal op wereldniveau. Geen enkele vraag blijft voor de lezer onbeantwoord. Alle eerder opgeworpen puzzelstukjes vallen een voor een op hun plek, waarbij op geen enkel moment ook maar een luchtje van ongeloofwaardigheid te bepeuren valt.

Noodlot is niet alleen spannend. Het herbergt ook een flink aantal thema’s, waarover je gedwongen wordt na te denken. Denk hierbij bjvoorbeeld aan beeldvorming over mensen en hoe snel je hierbij een oordeel klaar hebt. Dat maakt het plaatje compleet en rond en vormt de slagroom op de taart van deze topper.