1532 pagina’s genieten geblazen

Het is onmiskenbaar een feit dat de wereld van liefhebbers van het fantasygenre relatief klein is. Dat dit niets zegt over de kwaliteit van de verhalen bewijst onder andere het schrijversduo Django Mathijsen en Anaïd Haen. Zowel gezamenlijk als ieder afzonderlijk wonnen zij al diverse prijzen. Hun grootste project is ongetwijfeld de Decadentia-trilogie.

De delen van deze drieluik verschenen, alle bij uitgeverij Zilverspoor, in 2019 (Teloorgang), 2020 (Maskerade) en 2021 (Represaille).

In de stadstaat Decadentia waar de magie gekoppeld is aan ambachten, niets is wat het lijkt en waar het geloof in de walvisgod Maremoto een steeds prominentere plaats inneemt, maken we kennis met Lelie Aquavalenta. In eerste instantie heeft ze alles wat haar hartje begeert, maar als zij een gesprek opvangt dat duidelijk niet voor haar oren bestemd is, stapelen de problemen zich in rap tempo steeds verder voor haar en haar omgeving op. De kernvraag is steeds opnieuw of zij met haar karakter in staat blijkt de uitdagingen het hoofd te bieden en Decadentia te beschermen tegen grootse gebeurtenissen.

Wie fantasy zegt, zegt wereldbouw. Dit is een van de kenmerkende verschillen met andere genres. Omdat de wereld waarin het verhaal zich afspeelt fictief is, moet de auteur in staat zijn de lezer letterlijk het decor in te trekken. Wie Decadentia leest, kan niet anders dan tot de conclusie komen dat Mathijsen en Haen hierin meesters blijken te zijn. In Teloorgang is de hoeveelheid magie nog beperkt, maar vanaf hoofdstuk 1 is meteen duidelijk in welke omgeving je terecht bent gekomen. De beschrijvingen zijn nergens langdradig, altijd to the point en met zo veel kunde op papier gezet dat het een effect krijgt van een film. Een driedimensionale welteverstaan. Als het er stinkt, ruik je het; als er water opspat, duik je weg in je stoel.

Daarnaast laat de formidabele uitwerking van Decadentia, zeker vanaf het begin van Maskerade geen enkele twijfel bestaan dat dit verhaal zich enkel daar, en nergens anders, kan afspelen. Decadentia is daarmee feitelijk een personage geworden.

Een ander sterk punt is de beschreven ontwikkeling van het personage Lelie van het dametje uit de (letterlijke) topklasse tot de sterke vrouw die laat zien oprecht te willen vechten tegen alle onrechtvaardigheden rondom haar. Haar blauwe jurk heeft hierbij een schitterende symbolische functie. Ook alle andere personages in het verhaal leren we voldoende kennen. Heel gedoceerd krijgt de lezer op het juiste moment precies de noodzakelijke informatie. Een redactionele topprestatie!

Decadentia biedt niet alleen de fantasyfans een geweldige leeservaring. Door de verschillende thema’s, die heel professioneel in het verhaal zijn verweven en uitmonden in een fascinerende ontknoping, verdient dit verhaal een nog veel groter publiek. Dit kunstwerk hoort simpelweg in de schijnwerpers. Alle 1532 pagina’s, geen enkele uitgezonderd.

Fantasy met een boodschap ****

Velen van ons hebben vast wel eens de behoefte gevoeld de negatieve en positieve aspecten van het dagelijks leven op papier te zetten. Vooral het fantasygenre is voor dit doel natuurlijk zeer geschikt. In het eerste deel van zijn Mianara-reeks met de titel Verraad, probeert debutant Jesse van Willigenburg (1993) hieraan handen en voeten te geven.

In Verraad belandt de lezer in een wereld waar magie als wetenschap wordt beschouwd en kristallen de voedingsbogem zijn van een (industriële) revolutie. Er heerst spanning tussen enerzijds de Mianara en anderzijds de Anuki. Malika en Najeeb, beiden Mianara, krijgen hiervan weinig mee tot het moment dat het geweld hun familie direct raakt en ze zich aansluiten bij de Wolven. Deze groep heeft tot doel de spanningen tussen de groepen koste wat kost op te lossen. Zijn Malika en Najeeb in staat antwoorden te vinden op hun vragen en kunnen hun het geweld dat ze is aangedaan wreken?

Jesse van Willigenburg heeft met dit boek een debuut afgeleverd waarop hij met recht trots mag zijn. Om te beginnen is het een prettig leesbaar en bovenal spannende vertelling. De wijze waarop hij het verhaal kleur geeft en de personages hierin een plek geeft, verdiend gewoon alle lof. Het is zonder voorbehoud geloofwaardig en de verhaallijnen komen uiteindelijk professioneel bijeen. Met zijn laaste zin doet Van Willigenburg de lezer een toezegging op een vervolg, maar dat neemt niet weg dat Verraad een afgerond verhaal is. Dat we nog meer avonturen van deze helden mogen verwachten, is bovenal een feestje om naar uit te zien.

Natuurlijk kun je dit boek alleen lezen ter ontspanning en voor de spanning. Maar voor de lezer die de moeite neemt een beetje verder te kijken, valt er veel meer te halen. Tussen de regels door laat Jesse ook zijn mening en gevoelens over de maatschappij doorklinken, zonder deze mening daarbij aan de lezer op te dringen. Het laat vooral ruimte om na het lezen je eigen gedachten te vormen. En juist dat geeft dit boek net dat beetje extra.

In een persoonlijk voorwoord geeft Van Willigenburg zich rijk te voelen door de mensen die hij ontmoet en de verhalen die zij met zich meedragen. Het mooie is dat hij met zijn eigen verhaal ditzelfde gevoel geeft aan de lezer. Verraad is in meerdere opzichten verrijkend en dan vooral voor het fantasygenre. Met deze auteur moet in de toekomst rekening worden gehouden.